Sunet

Sunet (Swedish University Computer Network) är en del av Vetenskapsrådet och samtidigt en forskningsinfrastruktur som tillgodoser svenska lärosätens behov av datakommunikation och it-tjänster.

Ansvarar för det svenska universitetsdatanätet

Sunet förser svenska universitet och högskolor med datakommunikation och tjänster via ett gemensamt nät. Även vissa myndigheter, museer och andra offentliga organisationer är anslutna till Sunet.

Det gemensamma nätet består av 113 noder som är sammanbundna av 126 olika fibersträckor med över 8 000 km fiber. Via det skickas stora mängder data varje dygn inom Sverige och ut i världen via andra länders motsvarande forskningsnät.

En del av ett globalt forskningsnät

Sunets nät är kopplat till de nordiska ländernas gemensamma forskningsnät Nordunet, som i sin tur är kopplat till det europeiska forskningsnätet Géant och till andra stora forskningsnät bland annat i USA, Kanada och Kina.

Tillsammans bildar alla länders forskningsnät en världsomspännande infrastruktur för forskning och utbildning.

Sunet och universitetsdatanätet har funnits sedan början av 1980-talet, och Vetenskapsrådet ansvarar för verksamheten sedan år 2001.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Kontakt

Avdelningen för Sunet och anknutna tjänster

info@sunet.se

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.