Utvärdering av den kliniska forskningens kvalitet vid de landsting som omfattas av ALF-avtalet

Redovisning av de två regeringsuppdragen U2016/02935/F och U2016/04203/F till Vetenskapsrådet om att utvärdera den kliniska forskningens kvalitet vid de landsting som omfattas av ALF-avtalet.

Utvärderingarna omfattar tre huvudområden och har genomförts av tre externa och oberoende expertpaneler:

  • den vetenskapliga produktionens kvalitet (panel 1)
  • forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta (panel 2)
  • forskningens förutsättningar (panel 3).

Panelernas bedömningar ligger till grund för Vetenskapsrådets beslut om den kliniska forskningens kvalitet i respektive landsting.

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av excellenscentret Livets kemiska mekanismer

    Den 12 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Livets kemiska mekanismer – ett tvärvetenskapligt center för forskning om livets kemi. På seminariet deltar bland andra Vetenskapsrådets huvudsekretera...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...