ESS i Sverige


På de här sidorna hittar du en översikt av vad som händer i Sverige i relation till
uppbyggnad och drift av ESS, European Spallation Source, i Lund.

Här finns även information om vilka aktörer som är aktiva, introduktion till vad ESS och forskning med hjälp av neutronspridning är och var du kan få stöd om du vill engagera dig, oavsett om du arbetar inom akademin eller näringslivet.

Nyheter

 • Sök Projektbidrag inom Röntgen-Ångström Cluster


  Publicerad 2017-09-18
  Vetenskapsrådet utlyser nu Projektbidrag inom Röntgen-Ångström Cluster, ett svenskt-tyskt samarbete inom materialvetenskap och strukturbiologi. Ansök senast den 21 november.
 • Extremt ljust och ultrakort: Röntgenlasern European XFEL invigd


  Publicerad 2017-09-05
  I fredags den 1 september invigdes European XFEL, en forskningsinfrastruktur där forskare med hjälp av extremt korta och intensiva pulser av röntgenstrålning kan undersöka kemiska och biologiska strukturer ner på atomär nivå. Forskarna hoppas också kunna följa kemiska processer inom väldigt korta tidsrymder.
 • LINXS kick-off: Anmälan är öppen


  Publicerad 2017-08-18
  Den 27-29 september arrangerar projektet LINXS vid Lunds universitet en kick-off workshop. Temat är framtiden för neutron- och synkrotronforskning med fokus på områden inom livsvetenskaperna samt hårda och mjuka material.

Senast uppdaterad: 2017-09-19

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
Visualisering: ESS

ESS i Sverige

ESS är en tvärvetenskaplig forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Vetenskapsrådet arbetar med stöd för det svenska värdskapet och stimulerar svenskt deltagande, utnyttjande och kompetensförsörjning kring ESS.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss? Skicka ett meddelande till:

johan.holmberg@vr.se