Press, 2016-11-21

Final i Forskar Grand Prix 2016 – 29 nov i Stockholm

Vem är bäst i Sverige på att presentera sin forskning? Det avgörs i finalen av Forskar Grand Prix tisdagen den 29 november på Nalen i Stockholm. Forskare från sju svenska högskolor och universitet tävlar om att på bara fyra minuter presentera sin forskning så fängslande, inspirerande och pedagogiskt som möjligt.

Pressinbjudan 2016-11-29

Science slams – tävlingar där forskare presenterar sin forskning inför publik på underhållande sätt – har raskt vuxit till ett populärt fenomen runtom i världen. Forskar Grand Prix är Sveriges största science slam och årets final är den femte i ordningen. Bidragens ämnen spänner över allt från njurars funktion och spindeltråd till psykiatrisk slutenvård.

En expertjury och publiken avgör tillsammans vem av forskarna som tar hem segern. Under hösten har regionala deltävlingar hållits i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Västerås och Uppsala som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag.

Vinnarna som möts i den nationella finalen är:

”Hur spinner spindlar sin fantastiska tråd?” – Marlene Andersson, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

”Förväntningar som begränsningar” – Johan Brännmark, Malmö högskola

”Vad krävs av ett webb-baserat program för att stödja personer att ändra sitt beteende och minska sin stress?” – Caroline Eklund, Mälardalens högskola

”Randiga robotar” – Nellie Linander, Lunds universitet

”Därför är fosfor viktigt!” – Anita Pettersson, Högskolan i Borås

”Det ligger i luften – Atmosfär, vårdpersonal och psykiatrisk slutenvård” – Hanna Tuvesson, Blekinge Tekniska Högskola

”Hur gör man en njure genomskinlig?” – David Unnersjö-Jess, Kungliga Tekniska Högskolan

Expertjuryn består av Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, Anja Lundqvist, skådespelare och komiker, och Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg. Konferencier är Måns Nilsson, komiker och programledare. Prisutdelare är Sven Stafström, generaldirektör för Vetenskapsrådet.

Datum: Tisdagen den 29 november
Starttid: 14:00 (Insläpp 13.30)
Sluttid: Senast 16:30
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74 i Stockholm

Efteråt finns möjlighet att intervjua vinnaren, de andra tävlande och övriga medverkande på plats. För enskilda intervjuer med finalisterna före prisutdelningen, kontakta Anders Sahlman, Vetenskap & Allmänhet.

Läs mer om finalisterna och tävlingen på www.forskargrandprix.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Finalen av Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova. Finalen spelas in av UR och kommer senare att sändas i Kunskapskanalen.

Kontaktperson Vetenskap & Allmänhet:
Anders Sahlman, projektledare Forskar Grand Prix, 070-734 07 85, anders@v-a.se

Dela |

Senast uppdaterad: 2016-11-21