Notis, 2017-11-28

KI-forskaren Peter Ueda vann Forskar Grand Prix 2017

Läkaren och forskaren Peter Ueda vid Karolinska institutet vann årets Forskar Grand Prix och tog därmed hem titeln som svensk mästare i att presentera sin egen forskning. Vinnarbidraget handlade om sökandet efter ett samband mellan D-vitaminbrist och multipel skleros (MS).

I tävlingen Forskar Grand Prix ställs forskare inför utmaningen att komprimera flera års forskning till fyra minuter. På denna tid ska de hinna underhålla, informera och inspirera både publik och jury. Nio forskare från olika delar av Sverige deltog i finalen som gick av stapeln på Nalen i Stockholm, på tisdagen 28 november.

Årets vinnare, KI-forskaren Peter Ueda, forskar till vardags med stora datafiler för att förbättra behandlingen av olika sjukdomar. Han har tidigare bland annat forskat om hur Pokémon Go påverkar folkhälsan. Presentationen som gav honom segern i Forskar Grand Prix handlade dock om när han och hans kollegor sökte efter ett samband mellan D-vitaminbrist vid födseln och sjukdomen multipel skleros (MS). Ett samband som inte fanns.

Forskar Grand Prix 2017

– Det är fantastiskt att höra forskarna göra sina resultat begripliga för publiken. För att forskning ska komma till nytta måste den nå ut i samhället och inte stanna inom den akademiska världen, säger finalens prisutdelare, Leif Callenholm, tillförordnad generaldirektör på Vinnova i en kommentar.

Publiken och tittarna röstade med sina mobiltelefoner, och juryn delade ut sina betyg på plats på scenen, där publikens röster vägde dubbel så tungt som juryns för slutresultatet. I juryn satt läkaren och professorn Agnes Wold, skådespelaren Anja Lundqvist, och journalisten Patrik Hadenius – alla med uppdrag att bedöma bidragen utifrån sina expertområden.

Årets final var den sjätte i ordningen och arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Mer information, videoklipp, citat och bilder finns på www.forskargrandprix.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där hela prisutdelningen går att se i efterhand.

Dela |

Senast uppdaterad: 2017-11-28