Utbildningsvetenskapliga kommittén

Vetenskapsrådets kommitté för utbildningsvetenskap stödjer forskning och utbildning på forskarnivå av högsta vetenskapliga kvalitet inom det utbildningsvetenskapliga området. Kommittén består av elva aktiva forskare som representerar olika vetenskapliga discipliner med relevans för utbildningsvetenskaplig forskning.

Ansvarar för fördelning av forskningsmedel

Utbildningsvetenskapliga kommittén beslutar om vilka utlysningar som ska göras inom utbildningsvetenskap. De beslutar också om vilka ansökningar som ska beviljas bidrag. Till sin hjälp har de beredningsgrupper som granskar och prioriterar ansökningarna till Vetenskapsrådet, innan kommittén fattar beslut. Det är kommittén som utser ledamöter till beredningsgrupperna.

Följer upp och utvärderar forskning på området

Kommittén följer upp, utvärderar och tar fram strategier för forskningsområdet, till exempel genom forskningsöversikter. I det arbetet tar kommittén hjälp av både nationella och internationella experter. Kommittén arbetar också för ökad internationalisering av forskningsområdet och bidrar bland annat till finansieringen av nordiska samverkansprogram inom ramen för NordForsk.

Varje år arrangerar kommittén konferensen Resultatdialog som ger forskare möjlighet att presentera och diskutera forskningsresultat inom det utbildningsvetenskapliga området.

Om utbildningsvetenskap

Utbildningsvetenskaplig forskning handlar om de globala, samhälleliga, institutionella, sociala, ekonomiska, historiska och diskursiva förhållandena där bildning, utbildning, undervisning och lärande sker. Forskningen sträcker sig från förskola, fritidshem och skola till vuxenutbildning, högre utbildning, högskolepedagogik och livslångt lärande.

Se exempel på forskning vi finansierar inom utbildningsvetenskap

Kommitténs sammansättning

I kommittén sitter elva ledamöter som representerar olika vetenskapliga discipliner med relevans för utbildningsvetenskaplig forskning. Vetenskapsrådet utser ordförande och ledamöter. Sju av dem utses efter förslag från universitet och högskolor, och tre utses efter förslag från forskningsfinansiärerna Formas, Forte och Vinnova. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.

Kommittén sammanträder sex gånger per år.

Ledamöter 2022–2025
NamnTitelOrganisation

Vibeke Grøver (ordförande)

Professor i pedagogik

Universitetet i Oslo

Eva Alerby*

Professor i pedagogikLuleå tekniska universitet och UiT Norges Arktiska Universitet

Helen Melander Bowden

Professor i pedagogik

Uppsala universitet

Sven Bölte

Professor i barn- och ungdoms-
psykiatrisk vetenskap

Karolinska institutet

Mikael BörjessonProfessor i utbildningssociologiUppsala universitet

Ylva Hofvander-Trulsson

Professor i estetiska ämnens didaktik

Stockholms konstnärliga högskola

Christian Lundahl

Professor i pedagogik

Örebro universitet

Johan Lundin

Professor i informatik
med inriktning mot lärande

Göteborgs universitet

Monica RosénProfessor i pedagogikGöteborgs universitet

Jonas Vlachos

Professor i nationalekonomi

Stockholms universitet

Magnus Österholm

Professor i matematikdidaktik

Mittuniversitet och Umeå universitet

* Eva Alerby ersätter från och med 2023-09-19 Cecilia Bjursell, professor i pedagogik och centrumledare för Encell vid Stiftelsen Högskolan i Jönköping.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Kontakt

Kontakt ämnesråd, råd och kommittéer

sark@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  2. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  3. Årsredovisning 2023