Evenemanget är avslutat

Kan AI få Nobelpris?

Välkommen till ett samtal på Nobelprismuseet och lyssna till forskare som diskuterar möjligheter, utmaningar och farhågor när AI får en allt viktigare roll inom forskningen.

Datum

2 oktober 2023

Tid

16.00–17.00

Plats

Nobelprismuseet, Stortorget 2, Gamla Stan

Arrangörer

Vetenskapsrådet, Nobelprismuseet, Karolinska institutet, Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Stockholms universitet

Anmälan

Anmäl dig via länken nedan.

Vilka vetenskapliga genombrott väntar när AI blivit ett verktyg i forskningsprocessen?

Artificiell intelligens (AI) får en allt större betydelse, inte minst inom forskning. Inom flera vetenskapsområden är AI nödvändigt för att kunna bearbeta enorma mängder data. Vilka vetenskapliga genombrott kan AI ge? Påverkar denna utveckling tilltron till forskning? Och hur kan AI förändra och påverka forskarrollen – borde AI rentav kunna tilldelas Nobelpris?

I ett samtal på Nobelprismuseet diskuterar forskare möjligheter, utmaningar och farhågor när AI får en allt viktigare roll inom forskningen.

Medverkande

  • Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet
  • Nina Wormbs, professor i teknikhistoria vid KTH
  • Magnus Boman, professor i intelligenta programvarutjänster vid KTH och anknuten som forskare vid Karolinska institutet.

Moderator: Cissi Askwall, Vetenskapsrådet

Välkommen!

Seminariet är en del av Nobel Calling Stockholm 2023 Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. ESOF 2024

    13-16 juli äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juli om forskning, öppen vetenskap och demokrati.

  2. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  3. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.