Evenemanget är avslutat

Forskares syn på öppen vetenskap och forskningskommunikation

Forskningskommunikation är viktigt - främst av demokratiska skäl - men inte prioriterat eftersom det inte är meriterande. Det tycker forskare och forskningskommunikatörer vid svenska lärosäten och forskningsfinansiärer.

Datum

23 mars 2018

Tid

10:00-12:00

Plats

Vetenskapsrådet, Västra Järnvägsgatan 3

Om rapporten

I en färsk studie baserad på djupintervjuer har Vetenskapsrådet och Vetenskap & Allmänhet tagit tempen på svenska forskares syn på, engagemang i, och förutsättningar för kommunikation med det omgivande samhället. Under ett seminarium den 23 mars presenterades resultatet, bland annat visade studien att:

  • forskningskommunikation ses som viktigt, främst av demokratiska skäl.
  • det största hindret är tidsbrist och att det inte ses som meriterande.
  • forskarna upplever ett positivt stöd från kollegor när de kommunicerar utanför akademin.
  • forskarna sällan använder sociala medier för forskningskommunikation.
  • öppen vetenskap är inte ett välkänt begrepp bland de intervjuade forskarna. De flesta associerar ordet med öppen tillgång till forskningsartiklar (open access).

Hela rapporten finns att läsa på Vetenskap & Allmänhets webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Relaterat innehåll


Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Publiceringsplattformens roll i forskningssystemet

    Denna rapport lyfter möjligheter och utmaningar med publiceringsplattformar för öppen tillgång till vetenskapliga resultat. Den bidrar till att öka förståelsen för hur publiceringsplattformar kan användas och ger information om ägande, kostnadsnivåer...

  3. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.