Publicerad den

Uppdaterad den

Öppen vetenskap

Öppen vetenskap är ett samlingsbegrepp för en rad olika praktiker som gör den vetenskapliga processen mer öppen och tillgänglig. Forskningens resultat ska fritt kunna nås och användas av andra forskare och i andra delar av samhället, och forskningsprocessen ska vara transparent genom att forskningsdata tillgängliggörs. Kommunikation om forskning till allmänhet och beslutsfattare är också viktigt.

Vetenskapsrådets arbete i korta drag

Vetenskapsrådets målsättning är att verka för en fortsatt utveckling mot öppen vetenskap i linje med regeringens forskningspolitiska prioriteringar. Det gör vi på olika sätt:

  • Vi samordnar, följer upp och främjar samverkan i omställningen till öppen tillgång till forskningsdata. Varje år publicerar vi en rapport med en samlad kartläggning, analys och bedömning av det nationella arbetet inom området.
  • Vi samordnar och främjar det svenska engagemanget i det europeiska öppna forskningsmolnet, EOSC.
  • Som Sveriges största statliga forskningsfinansiär ställer vi krav på forskare som beviljas bidrag. Kraven handlar om att ta fram datahanteringsplaner och att publicera resultaten så att de blir fritt tillgängliga. Detta benämns som öppen tillgång eller open access.
  • Vi ansvarar för att nationellt samordna forskningskommunikation. Vi arbetar långsiktigt för att forskningen ska komma till nytta i samhället och verkar för dialog och samverkan mellan forskare och andra samhällsaktörer.

Nationella riktlinjer för öppen vetenskap

Från och med januari 2024 finns nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Riktlinjerna ska utgöra ett stöd och en vägledning för de aktörer i Sverige som har ett övergripande ansvar i omställningen till öppen vetenskap.

Läs riktlinjerna på Kungliga bibliotekets webbplats Länk till annan webbplats.

Mer inom samma ämne

  1. Öppen tillgång till forskningsdata – en kartläggning, analys och bedömning 2024

    Vetenskapsrådet har i uppdrag att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata. Varje år gör vi en kartläggning, analys och bedömning av läget i det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdat...

  2. Debattreplik: Vi behöver större mångfald i publiceringslandskapet

    Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet. Det skriver genera...

  3. ESOF 2024

    12-15 juni äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juni om forskning, öppen vetenskap och demokrati.