Evenemanget är avslutat

Öppen tillgång till forskningsdata
–utmaningar och möjligheter

Öppen tillgång till forskningsdata skapar större möjligheter att använda forskningens resultat, både inom och utanför forskarsamhället. Men vilka utmaningar och möjligheter innebär övergången till öppen tillgång? Detta diskuterades på ett webbinarium 27 april. Nu kan du ta del av presentationerna från webbinariet.

Datum

27 april 2021

Tid

13.00-15.00

Plats

Digitalt via Zoom

Arrangörer

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) och Vetenskapsrådet

Öppen tillgång till forskningsdata – utmaningar och möjligheter

Öppen vetenskap syftar till att göra den vetenskapliga processen mer öppen och inkluderande. En viktig del handlar om öppen tillgång till forskningsdata, det vill säga att data som har samlats in eller skapats under forskningens gång publiceras fritt tillgängliga via internet.

Vilka utmaningar och möjligheter innebär övergången till öppen tillgång till forskningsdata? Ett syfte med seminariet är att diskutera detta utifrån det praktiska arbete som pågår på lärosätena. Vid tillgängliggörandet uppstår ofta praktiska frågor som behöver redas ut. Det kan till exempel handla om rättigheter och ansvar utifrån immateriella rättigheter, sekretess, GDPR och akademisk frihet.

Seminariet vänder sig till lärosätesledningar, lärosätesjurister, arkivarier, biblioteksanställda, forskningsfinansiärer, universitetslärare och forskare, fackligt förtroendevalda och andra som berörs av öppen tillgång.

Läs mer om seminariet på SUHF:s webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Öppen tillgång till forskningsdata – en kartläggning, analys och bedömning 2024

    Vetenskapsrådet har i uppdrag att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata. Varje år gör vi en kartläggning, analys och bedömning av läget i det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdat...

  2. Debattreplik: Vi behöver större mångfald i publiceringslandskapet

    Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet. Det skriver genera...

  3. ESOF 2024

    12-15 juni äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juni om forskning, öppen vetenskap och demokrati.