Pressmeddelande

Pressmeddelande

Publicerad den

Uppdaterad den

Ny nationell portal tillgängliggör forskningsdata om covid-19

Idag lanseras en nationell dataportal för forskning om covid-19, koordinerad av SciLifeLab och Vetenskapsrådet. Det blir nu enklare för forskare att hitta och dela relevanta forskningsdata.

Framsteg i forskningen kring coronaviruset drivs i hög grad av att forskningsdata snabbt kan delas världen över. EU-kommissionen synliggör därför forskningsdata och metadata från forskning om covid-19 på en gemensam öppen dataplattform inom ramen för det europeiska öppna forskningsmolnet (EOSC). Satsningen är ett samarbete mellan EU-kommissionen och det europeiska molekylärbiologiska laboratoriet (EMBL) där Sverige är medlem.

Nu lanseras en svensk covid-19-dataportal som ska samordnas med den europeiska portalen. Den riktar sig till forskare inom alla ämnesområden, men är även öppen för allmänheten. Portalen drivs av SciLifeLab och Vetenskapsrådet ansvarar för samordningen mot det europeiska initiativet.

– Vetenskapsrådet är glada att kunna medverka till att detta realiseras, säger Sofie Björling, chef för avdelningen för forskningsinfrastruktur på Vetenskapsrådet. Inom ramen för vårt regeringsuppdrag att samordna det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata är vi mycket engagerade i det europeiska arbetet med EOSC. Detta är det första konkreta exemplet på hur EOSC är tänkt att fungera, det vill säga att data som uppfyller FAIR-principerna görs tillgängliga.

I portalen kan forskare hitta olika slags data om covid-19 och dela med sig av sina data, både nationellt och internationellt. Här finns också tjänster och verktyg som kan vara användbara i arbetet med forskningsdata – till exempel system för gemensamma arbetsytor, datapublicering, kommunikationssystem och riktlinjer för datahantering.

– Utvecklingen kring coronapandemin visar med all önskvärd tydlighet på betydelsen av öppen och transparent forskning. Genom att dela data med forskare över hela världen ökar vi forskningstakten, möjliggör mer omfattande studier, och gör det möjligt för vem som helst att ta del av den forskning som bedrivs, granska metoder och försöka reproducera resultat, säger Johan Rung som är chef för SciLifeLabs datacenter.

SciLifeLab

SciLifeLab är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret är ett samarbete mellan fyra universitet; Karolinska institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet.

Kontaktperson är Johan Rung, chef för SciLifeLabs datacenter, johan.rung@scilifelab.uu.se

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Öppen tillgång till forskningsdata – en kartläggning, analys och bedömning 2024

    Vetenskapsrådet har i uppdrag att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata. Varje år gör vi en kartläggning, analys och bedömning av läget i det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdat...

  2. Debattreplik: Vi behöver större mångfald i publiceringslandskapet

    Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet. Det skriver genera...

  3. ESOF 2024

    12-15 juni äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juni om forskning, öppen vetenskap och demokrati.