Debatt

Debatt

Publicerad den

Uppdaterad den

Debatt: Så ska Vetenskapsrådet åtgärda snedfördelningen inom astrofysik

Kvinnor har signifikant lägre beviljandegrad än män inom astrofysik. Det visar en undersökning av hur forskningsmedlen fördelats mellan könen. Nu vidtar Vetenskapsrådet en rad åtgärder för att komma tillrätta med obalansen, skriver Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap i tidningen Curie.

Att kvinnliga astrofysiker kan ha blivit förfördelade vid Vetenskapsrådets fördelning av projekt- och etableringsbidrag har tidigare uppmärksammats i Curie. Vi tar dessa indikationer på största allvar. Vetenskapsrådets uppdrag är att finansiera forskning av högsta kvalitet och all eventuell skevhet i bedömningen av ansökningar riskerar att påverka detta uppdrag. Därför är jämställdhet en viktig kvalitetsfråga för oss.

För att göra en djupare analys av utfallet inom beredningen av astrofysikområdet har Vetenskapsrådet, efter samråd med representanter för Female Astrophysicists Network Sweden, granskat utfallsstatistiken flera år tillbaka och fram till nu, och jämfört med data från andra beredningsgrupper. Undersökningen visade att det har funnits en signifikant skillnad i beviljandegraden mellan män och kvinnor inom svensk astrofysik, till kvinnors nackdel. Orsaken till denna skillnad är ännu oklar, men för att komma till rätta med situationen har Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap vidtagit en rad åtgärder inför årets beredningsprocess:

  • De astrofysiker som i år kommer att bedöma ansökningar har inte deltagit i tidigare bedömningar. Beredningsgruppen är dessutom större än tidigare år och ordföranden är astrofysiker.
  • Ämnesrådet har fört täta diskussioner om tidigare års utfall med beredningsgruppens ordförande och vice ordförande. Samtliga ledamöter har fått förtydligad information och en genomgång av statistiken.
  • Två jämställdhetsobservatörer kommer att följa årets beredningsarbete.
  • Beviljandegraderna för relevanta SCB-koder med tillräckligt antal sökande kommer att följas upp årligen, och användas för vidare analys.

Vetenskapsrådet planerar även sedan tidigare en översyn av bedömningskriterier för meriter, där kön ingår som en central fråga.

Målsättningen är att dessa åtgärder inte enbart ska leda till kvalitetssäkring av beredningsprocessen, utan även ge oss ytterligare information om orsaker till diskrepansen.

Den kunskap vi får kan även bidra till Vetenskapsrådets övergripande och ständigt pågående förbättringsarbete. Vårt mål är att det alltid är de ansökningar som har högst kvalitet som tilldelas medel.

Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap:
Dag Hanstorp, ordf.
Maria Selmer, vice ordf.
Lennart Bergström
Martin Jakobsson
Karl Henrik Johansson
David Sands
Emma Sparr
Åsa Strand
Anna-Karin Tornberg

Mattias Marklund, huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet ska ta fram underlag till svensk kvantstrategi

    Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att ta fram ett underlag till en nationell kvantstrategi för perioden 2025–2030. Målet är att stärka Sveriges position inom kvantteknologi genom förbättrad forskning, utbildning, innovation och internationella samar...

  2. Är bedömningen av ansökningar jämställd?

    Vetenskapsrådet har genomfört jämställdhetsobservationer vid de möten där forskningsansökningar bedöms. Vi använder observationerna för att följa upp vårt eget arbete och säkerställa en jämställd bedömningsprocess.

  3. En jämställd process: En kvalitativ undersökning av bedömningen av forskningsbidragsansökningar 2023

    Under en följd av år har Vetenskapsrådet byggt upp kunskap om hur arbetet för ökad jämställdhet i samband med forskningsfinansiering kan bedrivas. Ett verktyg som myndigheten använder är jämställdhetsobservationer. Observationerna syftar till att ut...