Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Katarina Bjelke invald i styrelsen för Science Europe

Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke är ny styrelseledamot i Science Europe, en sammanslutning av forskningsfinansiärer och forskningsutförande organisationer som bevakar och driver forskningspolitiska frågor på europeisk nivå.

– Jag är både hedrad och glad över förtroendet. Science Europe har ett viktigt uppdrag och jag ser fram emot att samarbeta med mina kollegor i styrelsen för att stärka organisationens inflytande i den europeiska forskningspolitiken, säger Katarina Bjelke.

Några av de frågor som Katarina Bjelke vill driva är vikten av akademisk frihet, fri forskarinitierad forskning och internationellt samarbete.

– Det är viktigt att Sveriges inflytande i EU:s forsknings- och innovationspolitik ökar för att vi som forskningsnation ska uppnå framgång. Science Europe är en arena där diskussioner förs om fortsatta prioriteringar för forskning inom EU, därför känns denna utnämning också strategiskt viktig.

Den nya styrelsen för Science Europe består av tio personer och mandatperioden är två år – från november 2023 till november 2025. För att utses som ledamot krävs hög kompetens och relevant erfarenhet inom Science Europe:s frågor. Ny ordförande är Mari Sundli Tveit, verkställande direktör vid Norges forskningsråd.

Läs mer på Science Europe:s webbplats Länk till annan webbplats.

Om Science Europe

Science Europe består av drygt 40 forskningsfinansiärer och forskningsutförande organisationer från 30 europeiska länder. Syftet med Science Europe är att bidra till att förverkliga visionen om det europeiska forskningsområdet (European Research Area, ERA). Organisationen bevakar och driver forskningspolitiska frågor som är viktiga för medlemsorganisationerna, och har blivit en stark röst i den europeiska forskningspolitiken. Svenska medlemmar i Science Europe är Vetenskapsrådet, Formas och Forte.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Påverka nästa arbetsprogram inom Horisont Europa

    Nu finns det möjlighet att bidra till utformandet av nästa arbetsprogram inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa. Sista dag att lämna synpunkter är 6 maj.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och AI

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.