Redovisning av regeringsuppdrag att utveckla uppföljning av svensk forskning

Hur kan uppföljningen av svensk forskning utvecklas?

Indikatorer är en typ av mått, som används som indikation på ett fenomen man vill belysa. Vetenskapsrådet och UKÄ har gjort en inventering och analyserat hur utvecklingen av svensk forskning och utveckling (FoU) skulle kunna följas på nationell nivå med hjälp av indikatorer. Rapporten beskriver förslag på indikatorer för FoU-utvecklingen i relation till regeringens mål för svensk forskningspolitik. Fokus för rapporten är vetenskaplig kvalitet i forskningsproduktionens resultat.

Indikatorerna för hur svensk FoU utvecklas rör regeringens tre mål:

  1. Sverige ska vara ett internationellt attraktivt land för investeringar i forskning och utveckling. De offentliga och privata investeringarna i forskning och utveckling bör även fortsatt överskrida EU:s mål.
  2. En övergripande kvalitetsförstärkning av forskningen ska ske och jämställdheten ska öka.
  3. Samverkan och samhällspåverkan ska öka.

Vetenskapsrådet och UKÄs utgångspunkt är att FoU-indikatorerna ska möjliggöra jämförelser över tid och med andra länder, så långt som möjligt. Helst ska de också redan vara sådana som används av olika aktörer, för att inte skapa behov av ytterligare inrapportering från landets lärosäten.

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.

  3. Nätverksmöte för Vetenskapsrådets excellenscenter

    Med detta möte vill vi etablera Nätverket för excellenscenter och bjuder in forskare i de 15 centrumbildningar som startat sin verksamhet i januari 2024. Tanken är att ge möjlighet till idéutbyte mellan centren.