Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2011–2012

Vetenskapsrådet ska enligt sin instruktion främja jämställdhet mellan kvinnor och män inom sitt verksamhetsområde. Myndighetens strategi är att sträva efter jämställdhet i hela sin verksamhet. Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi har följande operationella mål.

Vetenskapsrådet ska

  • Uppnå och behålla en jämn könsfördelning i sina beredningsgrupper.
  • Vidmakthålla att andelen kvinnor och män bland dem som söker bidrag hos Vetenskapsrådet motsvarar kvinnors och mäns andelar bland de potentiellt sökande forskarna.
  • Ha samma beviljandegrad för kvinnor och män och samma genomsnittliga storlek på bidrags- beloppen till kvinnor och män med hänsyn tagen till forskningens karaktär och till stödformen.

 I denna rapport analyseras i vilken utsträckning myndigheten uppfyllde dessa mål under perioden 2011–2012.

Mer inom samma ämne

  1. Ny utlysning – bidrag till forskningsmiljö inom 6G

    I augusti öppnar Vetenskapsrådet en utlysning av bidrag till forskningsmiljöer inom 6G. Utlysningen är en del av regeringens satsning på utveckling av nästa generations trådlösa system. Bidraget ska användas för att bygga upp starka forskningsmiljöer...

  2. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.

  3. Invigning av centret för människans förhistoria

    Den 26 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Centret för människans förhistoria (Center for the Human Past, CHP). Det är ett tvärvetenskapligt center för forskning om olika aspekter av människans ...