Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2011–2012

Vetenskapsrådet ska enligt sin instruktion främja jämställdhet mellan kvinnor och män inom sitt verksamhetsområde. Myndighetens strategi är att sträva efter jämställdhet i hela sin verksamhet. Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi har följande operationella mål.

Vetenskapsrådet ska

  • Uppnå och behålla en jämn könsfördelning i sina beredningsgrupper.
  • Vidmakthålla att andelen kvinnor och män bland dem som söker bidrag hos Vetenskapsrådet motsvarar kvinnors och mäns andelar bland de potentiellt sökande forskarna.
  • Ha samma beviljandegrad för kvinnor och män och samma genomsnittliga storlek på bidrags- beloppen till kvinnor och män med hänsyn tagen till forskningens karaktär och till stödformen.

 I denna rapport analyseras i vilken utsträckning myndigheten uppfyllde dessa mål under perioden 2011–2012.

Mer inom samma ämne

  1. Behovsinventering för forskningsinfrastruktur av nationellt intresse 2023/2024

    Rådet för forskningens infrastrukturer, RFI, har beslutat om hur de 70 förslag som kom in i förra årets behovsinventering ska kategoriseras. 19 av områdena har placerats i kategori A1, som innebär att de är högt prioriterade och kan komma att inklude...

  2. Vetenskapsrådet ska ta fram underlag till svensk kvantstrategi

    Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att ta fram ett underlag till en nationell kvantstrategi för perioden 2025–2030. Målet är att stärka Sveriges position inom kvantteknologi genom förbättrad forskning, utbildning, innovation och internationella samar...

  3. Är bedömningen av ansökningar jämställd?

    Vetenskapsrådet har genomfört jämställdhetsobservationer vid de möten där forskningsansökningar bedöms. Vi använder observationerna för att följa upp vårt eget arbete och säkerställa en jämställd bedömningsprocess.