Öppen tillgång (open access) till forskningsdata

En omvärldsbeskrivning 2014

I regleringsbrevet 2013 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att ta fram ett förslag på nationella riktlinjer för öppen tillgång till forskningsresultat, det vill säga både vetenskapliga publikationer och forskningsdata. Uppdraget genomfördes i projektform och en viktig del i projektet var att inhämta synpunkter och erfarenheter från många olika intressenter, vilket gjordes genom en serie av dialogmöten och workshops.

Som underlag för diskussionen togs en omvärldsbeskrivning fram som beskriver olika aspekter på öppen tillgång till forskningsdata; juridiska aspekter, EU-aspekter, internationella aspekter och nationella aspekter. Dokumentet blev mycket uppskattat och en preliminär version spreds till ett stort antal personer inom ramen för projektet. Det har nu omarbetats något och blivit en rapport som kan ses som en pendang till det förslag till nationella riktlinjer som Vetenskapsrådet publicerat separat efter att det lämnats över till regeringen i januari 2015.

Mer inom samma ämne

  1. Öppen tillgång till forskningsdata – en kartläggning, analys och bedömning 2024

    Vetenskapsrådet har i uppdrag att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata. Varje år gör vi en kartläggning, analys och bedömning av läget i det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdat...

  2. Debattreplik: Vi behöver större mångfald i publiceringslandskapet

    Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet. Det skriver genera...

  3. ESOF 2024

    12-15 juni äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juni om forskning, öppen vetenskap och demokrati.