Om utvärdering av forskningens genomslag utanför akademin

Översikt över några nationella modeller, metoder och initiativ

Studien innehåller en översikt över nationella system, metoder och initiativ för att utvärdera forskningens genomslag utanför akademin (societal impact of research).

Sammanställningen gör inte anspråk på att vara heltäckande eller uttömmande, utan har sitt huvudsakliga fokus på att ge en översikt över de utvärderingssystem och utvärderingsmetoder som finns i Storbritannien (REF), Australien (ERA/REA/EI) och Nederländerna (SEP) samt på det så kallade Payback Framework. Dessa är system och metoder som Vetenskapsrådets avdelning för forskningspolitik har kommit i kontakt med under de senaste årens arbete, och som har bedömts vara av intresse för

Vetenskapsrådet och andra myndigheter och organisationer med liknande intressen. Redovisningen ska ses som en bild av myndighetens aktuella kunskapsläge sommaren 2017.

Mer inom samma ämne

  1. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  2. Ny utlysning – bidrag till forskningsmiljö inom 6G

    I augusti öppnar Vetenskapsrådet en utlysning av bidrag till forskningsmiljöer inom 6G. Utlysningen är en del av regeringens satsning på utveckling av nästa generations trådlösa system. Bidraget ska användas för att bygga upp starka forskningsmiljöer...

  3. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.