Sexuella trakasserier i akademin

En internationell forskningsöversikt

Det internationella #MeToo-uppropet hösten 2017 fick ett stort genomslag i Sverige. En majoritet av svenska lärosäten har gjort ett intensivt arbete med att förebygga förekomsten av sexuella trakasserier.

På Vetenskapsrådet beställde vi forskningsöversikten över sexuella trakasserier i akademin av Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet. Vår övergripande fråga handlade om en bred internationell forskningsöversikt om sexuella trakasserier i akademin.

Denna forskningsöversikt kartlägger hur forskningen definierar sexuella trakasserier och sexualiserat våld. Den visar också vad forsk­ningen vet om hur många som utsätts för dessa trakasserier i akademin, vilka som utsätts, vilka som utsätter andra för sexuella trakasserier – när, var och varför.

Författarna har undersökt litteratur, referat av befintlig forskning och kortare analytiska nedslag. Det har gett en bild av ett angeläget forskningsfält och ett stort brett och diversifierat kunskapsområde. Författarna menar att översikten gestaltar ett problem som till sin form, sitt innehåll och sina konsekvenser är en av de främsta utmaningarna även för arbets- och studiemiljö i akademin.

Forskningsöversikten lyfter fram vikten av

  • att erkänna individuella erfarenheter av utsatthet
  • förebyggande metoder som fungerar
  • relevanta stödstrukturer
  • säkra mätmetoder
  • relevanta teoretiska perspektiv
  • förfinad och förändrad lagstiftning.

Mer inom samma ämne

  1. Är bedömningen av ansökningar jämställd?

    Vetenskapsrådet har genomfört jämställdhetsobservationer vid de möten där forskningsansökningar bedöms. Vi använder observationerna för att följa upp vårt eget arbete och säkerställa en jämställd bedömningsprocess.

  2. En jämställd process: En kvalitativ undersökning av bedömningen av forskningsbidragsansökningar 2023

    Under en följd av år har Vetenskapsrådet byggt upp kunskap om hur arbetet för ökad jämställdhet i samband med forskningsfinansiering kan bedrivas. Ett verktyg som myndigheten använder är jämställdhetsobservationer. Observationerna syftar till att ut...

  3. Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.