Söktryck och framgång vid Europeiska forskningsrådet

En analys med fokus på humaniora och samhällsvetenskap i Sverige

I denna rapport beskrivs söktryck och framgång vid Europeiska forskningsrådet (ERC) för forskare verksamma inom humaniora och samhällsvetenskap i Sverige, jämfört med forskare verksamma i andra länder och inom andra forskningsområden. Vi ger även en inblick i erfarenheter från forskare, prefekter och lärosätenas enheter för stöd till forskare som söker extern finansiering. Rapporten är en uppföljning av Svenskt deltagande i Europeiska forskningsrådet (2017).

Både kvantitativ och kvalitativ analys indikerar att det finns en utvecklingspotential. Framför allt skulle fler framstående forskare inom humaniora och samhällsvetenskap kunna söka ERC-bidrag. Fler sökande är i sin tur en förutsättning för att öka de svenska framgångarna inom området. Vi diskuterar vad som skulle kunna öka söktrycket från forskare inom humaniora och samhällsvetenskap verksamma i Sverige och ger konkreta förslag på åtgärder för forskare, lärosäten, forskningsfinansiärer och på regeringsnivå.

Detta är en uppföljning av Svenskt deltagande i Europeiska forskningsrådet från 2017.

Mer inom samma ämne

  1. Intervjuträning ERC 2024 Synergy Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg tre i ERC:s utlysning Synergy Grant. Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna.

  2. Intervjuträning ERC Consolidator Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Consolidator grant (CoG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delt...

  3. Två forskare i Sverige får medel från EU:s nätverksprogram COST

    COST (European Cooperation in Science and Technology) finansierar 60 nätverksprojekt som ska främja samarbete mellan akademi, näringsliv, offentlig sektor och forskningsinstitut. Två av projekten som får medel koordineras av forskare vid svenska läro...