Kraftsamling för Horisont Europa

För att maximera nyttan för svensk forskning och innovation samt möjliggöra synergier och samspel mellan nationell och EU-nivå har regeringen uppdragit åt Formas, Forte, Rymdstyrelsen, Statens Energimyndighet, Vetenskapsrådet och Vinnova att ta fram ett förslag på en strategi för Sverige och svenska aktörer inom forskning och innovation.

Det strategiförslag som tagits fram har sin utgångspunkt i fem ambitioner. Deltagandet i Horisont Europa ska drivas av ambitionerna att uppnå: världsklass när det gäller forskningskvalitet och innovationskraft; kunskap och kapacitet som säkerställer hållbar utveckling; effektiv delning av resurser och data; internationellt attraktiva aktörer och miljöer; samt ökat inflytande på den europeiska forsknings- och innovationspolitiken liksom på ramprogrammet.

Mer inom samma ämne

  1. Ny utlysning inom initiativet MSCA4Ukraine

    Den 5 augusti öppnar en ny utlysning inom gästforskarprogrammet MSCA4Ukraine. Svenska lärosäten som är intresserade av att ta emot forskare från Ukraina kan ansöka om medel i utlysningen.

  2. Två forskare i Sverige får medel från EU:s nätverksprogram COST

    COST (European Cooperation in Science and Technology) finansierar 60 nätverksprojekt som ska främja samarbete mellan akademi, näringsliv, offentlig sektor och forskningsinstitut. Två av projekten som får medel koordineras av forskare vid svenska läro...

  3. Excellens, stabilitet, samverkan och öppenhet viktigt för nästa ramprogram

    EU:s ramprogram för forskning och innovation möjliggör för Sverige och övriga medlemsländer att adressera gemensamma samhällsutmaningar som sträcker sig över nationsgränser. Programmet skapar möjligheter för forskare att samarbeta med partners från e...