Vetenskapsrådets samordningsuppdrag om öppen tillgång till forskningsdata – delredovisning

Vetenskapsrådet har i uppdrag av regeringen att främja och samordna det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata. Denna rapport är en delredovisning av Vetenskapsrådets uppdrag och beskriver arbetet och insatserna som genomförts, samt ger en internationell utblick.

Öppen tillgång kan bidra till att höja forskningens kvalitet och till att öka spridningen och användningen av forskningsresultat. Därmed främjar öppen tillgång såväl nyttogörande som en ökad tillit till forskning. Vetenskapsrådet verkar för att öppen tillgång till forskningsdata, enligt principen ”så öppet som möjligt och så begränsat som nödvändigt”, ska bli en naturlig del av forskningsprocessen och för att möjligheterna att tillgängliggöra data öppet undersöks så tidigt som möjligt vid planering av datahantering.

Vetenskapsrådets uppdrag att främja och samordna Sveriges arbete med att införa öppen tillgång till forskningsdata

Mer inom samma ämne

  1. Öppen tillgång till forskningsdata – en kartläggning, analys och bedömning 2024

    Vetenskapsrådet har i uppdrag att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata. Varje år gör vi en kartläggning, analys och bedömning av läget i det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdat...

  2. Debattreplik: Vi behöver större mångfald i publiceringslandskapet

    Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet. Det skriver genera...

  3. ESOF 2024

    12-15 juni äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juni om forskning, öppen vetenskap och demokrati.