Forskares förutsättningar för publicering med öppen tillgång – med fokus på Sverige

I denna rapport presenteras resultatet från en kartläggning och analys av vilka förutsättningar forskare vid svenska lärosäten har att publicera med öppen tillgång, givet att de även uppfyller de förväntningar som ställs inom det etablerade meriteringssystemet.

Rapporten visar att de transformativa avtalen ger forskare verksamma vid svenska lärosäten både förutsättningar för att publicera med öppen tillgång och möjligheter att välja de tidskrifter som de själva anser är optimala. Den visar även att Sverige idag har en hög andel forskning som publiceras med öppen tillgång och att andelen låsta artiklar är låg. Detta är något som framför allt de transformativa avtalen bidrar till, men även openaccess-tidskrifterna. Inom ett par forskningsämnesområden väljer en relativt stor grupp forskare (drygt 40 procent) att publicera i openaccess-tidskrifter.

Rapporten ligger till grund för en justering av Vetenskapsrådets riktlinjer för öppen tillgång till publikationer som beslutades i oktober 2022.

Mer inom samma ämne

  1. Öppen tillgång till forskningsdata – en kartläggning, analys och bedömning 2024

    Vetenskapsrådet har i uppdrag att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata. Varje år gör vi en kartläggning, analys och bedömning av läget i det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdat...

  2. Debattreplik: Vi behöver större mångfald i publiceringslandskapet

    Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet. Det skriver genera...

  3. ESOF 2024

    12-15 juni äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juni om forskning, öppen vetenskap och demokrati.