Betydelse för svenska forskare av deltagande i JPND

Sedan 2014 har Vetenskapsrådet deltagit i Joint programme Neurodegenerative Disease Research (JPND). I denna rapport analyseras svensk medverkan i denna programsamordningsplattform.

Enligt analysen har JPND lyckats skapa förutsättningar för forskare vid svenska lärosäten att samarbeta med forskare i andra länder, både genom att stärka befintliga samarbeten och genom att hitta nya. Satsningen har på så sätt bidragit till positiva effekter för svensk forskning inom området. Samtidigt identifieras ett antal utmaningar.

Analysen baseras på omfattande dokumentstudier, intervjuer med forskare, uppföljning av bidragsmottagare samt på en bibliometrisk kartläggning.

JPND är ett så kallat partnerskapsprogram. Det skapades 2009 och har utlyst forskningsmedel för multinationella projektkonsortier med partners från minst tre olika länder. Medlen kommer dels från EU-kommissionen och dels från de länder inom JPND som valt att delta i utlysningarna. JPND fungerar som en samordningsplattform för de ingående länderna.

En av Vetenskapsrådets uppgifter är att främja internationellt forskningsarmarbete, och en form av samarbete sker just inom ramen för partnerskapsprogrammen.

Mer inom samma ämne

  1. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  2. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.

  3. Påverka nästa arbetsprogram inom Horisont Europa

    Nu finns det möjlighet att bidra till utformandet av nästa arbetsprogram inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa. Sista dag att lämna synpunkter är 6 maj.