Söka bidrag till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet finansierar forskningsinfrastruktur av nationellt intresse inom alla vetenskapsområden. Här kan du läsa om hur processen går till – från vår inventering av behov av ny forskningsinfrastruktur, via vår utlysning av bidrag, till beslut om bidrag. Hela processen tar ungefär två år.

1. Vi inventerar behoven

Vartannat år gör Vetenskapsrådet en inventering för att fånga upp nya behov av forskningsinfrastruktur av nationellt intresse. Förslagen vi efterlyser ska handla om:

  • Behov av helt ny forskningsinfrastruktur.
  • Behov av att sammanföra och på ett väsentligt sätt utveckla existerande resurser till en forskningsinfrastruktur. Samtliga ingående delar ska vara av nationellt intresse och sammanföringen av dem ska ge ett tydligt mervärde för forskningen inom området.
  • Behov av omfattande utveckling inom befintliga forskningsinfrastrukturer med finansiering av Vetenskapsrådet. Målet för uppgraderingen ska vara att skapa en betydande förändring av den vetenskapliga produktionen eller av ett tekniskt angreppssätt. Rutinunderhåll eller gradvisa förbättringar omfattas inte.
  • Behov av ny internationell forskningsinfrastruktur – både behov av svenskt deltagande i uppbyggnad av ny internationell forskningsinfrastruktur och svenskt medlemskap i befintlig forskningsinfrastruktur.
  • I behovsinventeringen 2023–2024 ingår också forskningsinfrastrukturer med pågående bidrag som går ut i närtid och därmed planerar att söka bidrag i kommande utlysning.

Inventeringen riktar sig till lärosäten, myndigheter med forskningsansvar, forskningsfinansiärer och forskargrupper.

När inventeringen är avslutad påbörjar vi vår bedömning och prioritering av förslagen.

2. Vi bedömer och prioriterar förslagen

Vetenskapsrådets råd för forskningens infrastruktur, RFI, har tre rådgivande grupper och ett e-infrastrukturutskott Öppnas i nytt fönster. som granskar och prioriterar förslagen från behovsinventeringen. Inför bedömningen samråder grupperna med Vetenskapsrådets berörda ämnesråd och kommittéer. De för även en dialog med Universitetens referensgrupp för forskningsinfrastruktur, URFI.

Förslagen på nya behov av forskningsinfrastruktur bedöms utifrån hur de står sig vetenskapligt, strategiskt och nationellt. De delas in i sju kategorier, från A1 till X, där A1 är områden med högst prioritet.

Det är bara områdena i kategori A1 som kan bli aktuella för den kommande utlysningen. Andra områden kan bli aktuella först efter nästa behovsinventering. Förslagen måste då skickas in på nytt.

A1

Har relevans för att övervägas som infrastruktur av nationellt intresse, redo för utlysning.

A2

Har relevans för att övervägas som infrastruktur av nationellt intresse, finansiering i nuläget inte prioriterad av Vetenskapsrådet.

A3

Har relevans för att övervägas som infrastruktur av nationellt intresse, inte redo för utlysning.

3. Vi utlyser bidrag

Rådet för forskningens infrastrukturer, RFI Öppnas i nytt fönster., beslutar vilka av områdena med hög prioritet (A1) som ska gå vidare till nästa steg – utlysningen av bidrag till forskningsinfrastruktur. Att ett område klassats som A1 är en förutsättning, men inte en garanti, för att kunna ingå i utlysningen.

Söka bidrag till nationell forskningsinfrastruktur

Bidraget söks av en organisation. Om fler organisationer ingår i verksamheten ska dessa representeras av ett konsortium, där samtliga parter ska vara godkända som medelsförvaltare av Vetenskapsrådet. En av organisationerna i konsortiet blir medelsförvaltare av bidraget och ansvarar för hela verksamheten gentemot Vetenskapsrådet. Det går att söka bidrag för max sex år och Vetenskapsrådet kan bidra med upp till 50 procent av totalbudgeten.

Söka bidrag för medlemskap i internationell forskningsinfrastruktur och till infrastrukturprojekt kopplade till internationell forskningsinfrastruktur

Ni som söker bidrag till internationell forskningsinfrastruktur behöver inte representera ett konsortium. Det finns inte heller något krav på samfinansiering. Ingående lärosäten förväntas dock medverka med ett större engagemang för att möjliggöra att medlemskapet i den internationella forskningsinfrastrukturen blir så värdefullt som möjligt för svensk forskning.

Tidplan

Totalt sträcker sig processen med behovsinventering och utlysning över två år.

Hösten år 1, udda år – behovsinventering

Vetenskapsrådet samlar in förslag för att inventera vilka behov av ny forskningsinfrastruktur som finns.

Våren år 2 – prioritering av förslagen från inventeringen

RFI beslutar vilka förslag som ska prioriteras – utifrån behovsinventeringen.

Hösten år 2 – beslut om vilka som ingår i utlysningen

Baserat på resultatet från behovsinventeringen fattar RFI beslut om vilka nya områden och befintliga forskningsinfrastrukturer som är behöriga att söka i den kommande utlysningen. Ett informationsmöte om den kommande utlysningen hålls senare under hösten.

Våren år 3 – utlysning av bidrag

Utlysningen som öppnar före årsskiftet stänger under tidig vår (generellt i februari). Ansökningarna bedöms under våren.

Hösten år 3 – beslut om bidrag

RFI beslutar vilka som ska få bidrag. Efter beslutet följer en dialog mellan medelsförvaltaren och Vetenskapsrådet där det slutgiltiga bidragsbeslutet fastställs.

Hösten år 3 - behovsinventering

Vetenskapsrådet gör en ny behovsinventering och processen börjar om.

Publicerad

Uppdaterad

Mer inom samma ämne

Inga matchande sidor