Utvärdering av forskningens kvalitet i ALF-regionerna

Vetenskapsrådet har i uppdrag att utvärdera kvaliteteten i den kliniska forskning som bedrivs i de sju regioner som omfattas av ALF-avtalet.

I ALF-avtalet står att 20 procent av ALF-ersättningen för klinisk forskning ska fördelas på basis av forskningens kvalitet. Fördelningen av medlen utgår från Vetenskapsrådets utvärdering av kvaliteten i den kliniska forskningen som bedrivs i ALF-regionerna och den resursfördelningsmodell som den nationella styrgruppen för ALF har tagit fram.

Klinisk forskning definieras i detta sammanhang, i enlighet med 7 § i ALF-avtalet, som ”sådan forskning som förutsätter vårdens strukturer och resurser och har som mål att lösa ett ohälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad hälsa”.

Tre aspekter av kvalitet utvärderas:

  1. Den vetenskapliga produktionens kvalitet.
  2. Forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta.
  3. Forskningens förutsättningar.

Utöver att ligga till grund för fördelningen av 20 procent av ALF-medlen syftar utvärderingen till att identifiera, lyfta fram och premiera goda exempel i de regioner som utmärker sig nationellt genom sitt kvalitetsarbete. Dessa regioner kan sedan fungera som förebilder för övriga regioner. Det långsiktiga målet är att lyfta hela Sveriges kliniska forskning.

Så går utvärderingen till

Tre internationellt sammansatta paneler utvärderar och bedömer underlaget som ALF-regionerna lämnar in. Innehåll och bedömningsgrunder beslutas av Vetenskapsrådet baserat på de utgångspunkter som den nationella styrgruppen för ALF har tagit fram. Läs stygruppens utgångspunkter nedan.

1. Den vetenskapliga produktionens kvalitet

2. Forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta

3. Forskningens förutsättningar

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Kontakt

Vetenskapsrådets ALF-kansli

alf@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.