Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Forskningsbarometern 2023 ger lägesbild av svensk forskning

Hur står sig Sverige som forskningsnation i internationell jämförelse? Vilka lärosäten satsar mest på forskning och utveckling (FoU)? Hur stora är FoU-utgifterna för grundforskning och tillämpad forskning? Nu har vi publicerat Forskningsbarometern 2023 som ger en övergripande bild av läget i svensk forskning.

Forskningsbarometern 2023 samlar statistik från olika källor och presenterar unik information om vetenskapliga publikationer och citeringsgenomslag.

Läget i svensk forskning presenteras utifrån tre aspekter:

  • Finansiering: Hur mycket pengar går till forskning och utveckling?
  • Personal: Hur ser den forskande personalens sammansättning ut?
  • Vetenskaplig publicering: Hur stort genomslag får forskningen?

En nyhet i årets rapport är att vi redovisar FoU-utgifter för olika typer av forskning, uppdelat i grundforskning, tillämpad forskning och utvecklingsverksamhet. Dessutom går det att se FoU-utgifter per lärosäte och per forskningsämnesområde.

– Statistik om FoU-utgifter uppdelat på detta sätt har tidigare inte tagits fram i Sverige. Denna nya statistik gör att vi nu har en bättre övergripande bild av det svenska FoU-systemet, och en bättre bild av lärosätenas forskningsinriktningar, säger Gustav Hansson, analytiker på Vetenskapsrådet.

Läs Forskningsbarometern 2023 – Svensk forskning i internationell jämförelse

En engelsk version av rapporten publiceras i början av nästa år.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.

  2. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  3. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.