Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares inställning till både dagens och morgondagens publiceringslandskap, samt få en uppfattning om hur forskare ser på sina förutsättningar att publicera med öppen tillgång.

Undersökningen visar att en av de aspekter som forskarna tycker är viktigast är finansieringen av de avgifter som förekommer vid publicering med öppen tillgång. De efterfrågar även mer information, bland annat om de öppna tidskrifternas kvalitet, och om olika alternativ att publicera med öppen tillgång.

Läs även rapporten Forskares förutsättningar för publicering med öppen tillgång från 2022

Mer inom samma ämne

  1. Öppen tillgång till forskningsdata – en kartläggning, analys och bedömning 2024

    Vetenskapsrådet har i uppdrag att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata. Varje år gör vi en kartläggning, analys och bedömning av läget i det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdat...

  2. Debattreplik: Vi behöver större mångfald i publiceringslandskapet

    Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet. Det skriver genera...

  3. ESOF 2024

    12-15 juni äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juni om forskning, öppen vetenskap och demokrati.